dijous, 4 de novembre del 2010

Energia eòlica

Monogràfic d'Eroski Consumer sobre energia eòlica



Infografia del grup Eroski-Consumer sobre l'energia eòlica








Infografia de El País sobre l'energia eòlica





Edu3.cat: Les Colladetes, el parc del vent


Al costat del parc eòlic de la Collada del Perelló hi ha el parc de Colladetes. La gestió del parc és una compensació perquè la zona ha acollit els setanta-un molins de cinquanta metres d'alçada.

L'ECO-100 és l'aerogenerador més gran de Catalunya. La base del tronc és més ampla que un turisme, fa cent metres d'alçada i porta tres aspes de cinquanta metres de llarg cadascuna. Està en fase de proves al parc eòlic de la Collada del Perelló.

Però l'interès ecològic de la zona, més enllà d'aquesta anècdota, no són els mateixos molins, sinó la gestió de l'entorn del parc veí de Colladetes i el benefici directe que suposa per a la gent del poble. D'una banda, el parc té un centre d'informació obert al públic que rep més de sis mil visitants l'any, bona part dels quals són escolars que descobreixen els avantatges de l'energia eòlica respecte a altres processos més agressius. El centre també s'ocupa de donar a conèixer els productes i les empreses locals. D'alguna manera, és la torna ecològica per compensar la instal·lació dels setanta-un molins de cinquanta metres d'alçada que han canviat l'horitzó de la comarca del Baix Ebre.

La gestió de les deu hectàrees que ocupa el parc va encaminada directament a la conservació i millora de l'entorn. Per això totes les pistes són de terra i es procura combinar la vegetació autòctona del romaní i el margalló amb un sotabosc net i polit de brossa i branques seques per evitar possibles incendis forestals. Al Tossal del Jonc, el punt més alt del parc, hi ha un dipòsit amb capacitat per a 120.000 litres d'aigua, i les àligues cuabarrades que viuen a la zona són objecte d'un seguiment especial. El pastor del poble ho veu molt clar.

Els abeuradors atreuen la vida al seu voltant i beneficien tant els amfibis autòctons com el ramat de cabres i xais. Aquest any, justament, l'Associació Eòlica de Catalunya ha basat el calendari anual en el parc de Colladetes i el seu entorn natural. Volen fer públic que l'energia neta del vent és ben compatible amb la conservació de l'entorn del parc.
Edu3.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada