dissabte, 20 de novembre del 2010

Circuits de corrent continu

Pàgina web molt interessant del Ministerio de Educación y Ciencia sobre el tema d'electricitat (clica sobre l'imatge)






Podeu trobar uns apunts molt bons al link següent (clica). Són uns apunts d'electrotècnia creats per Carlos Sicilia Espín pel Col·legi Salesià Sant Antoni de Pàdua de Mataró.

Apunts del tema de l'IES Isaac Albéniz

Video "El Universo Mecánico: Lección 33. Circuitos eléctricos"


Videos tu.tv


Resolució circuits CC. Enllaç a la web de Celestí Capell

Magnituds elèctriques (vist www.catedu.es/aratecno/)




Per ampliar: Física para la ciencia y tecnología (Tipler y Mosca)




Un exemple de resolució per Kirchhoff (extret del blog Tecnologia i TIC -Departament de Tecnologia de Felanitx)







dimecres, 17 de novembre del 2010

Els joves consideren que els estudis d'enginyeria són massa difícils

Vist a www.enginycat.cat

Els joves universitaris espanyols consideren que les carreres d'enginyeria són massa dures per a la contraprestació econòmica amb la qual el mercat probablement recompensarà aquest esforç acadèmic. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de l'advertiment de la UNESCO sobre l'escassetat d'enginyers, que l'organització mundial va plasmar en el primer informe d'enginyeria publicat recentment. A més, segons molts estudiants, es tracta d'una ocupació "poc ecològica".

Concretament, la Unesco assenyala en el seu estudi que "el menor atractiu dels estudis d'enginyeria entre els joves es deu, pel que sembla, al fet que aquests els consideren avorrits i difícils, i també al fet que les ocupacions d'enginyer estan mal pagats pel que fa al grau de responsabilitat que comporten. A més, es té la impressió de que l'impacte les obres d'enginyeria en el medi ambient és negatiu, i possiblement es consideri que l'enginyeria agreuja els problemes ambientals, en comptes de solucionar-los".

La tendència decreixent en l'interès per triar l'enginyeria es posa de manifest en les xifres de matriculats, que estan disminuint pel que fa als observats en altres disciplines d'estudi. Així, a Japó, Noruega, els Països Baixos i la República de Corea, per exemple, s'han registrat des de finals del decenni de 1990 disminucions del nombre d'estudiants d'enginyeria que van del 5% al 10%. L'organització de l'ONU recull com "a Alemanya es dóna una greu penúria d'enginyers en molts dels seus sectors de producció", mentre que un estudi efectuat a Dinamarca mostra que, per 2020, el mercat de treball d'aquest país registrarà un dèficit de 14.000 enginyers. A Espanya, les enginyeries apareixen al catàleg d'ocupacions de difícil cobertura que publica el Servei Públic d'Ocupació i que han de cobrir-se a través de la contractació en origen de professionals estrangers.



Autor: Tendencias 21

dissabte, 6 de novembre del 2010

Màquines tèrmiques

En esta unidad didáctica aprenderás a: Comprender el concepto de máquina simple como instrumento que ahorra fuerza pero no trabajo. Entender la forma en que se produce la conversión de la energía del viento o el agua en la energía mecánica de un movimiento circular. Asimilar la equivalencia entre energía mecánica y calor. Formular el primer y segundo principio de la Termodinámica de una forma sencilla. Aprender a manejar las formulaciones matemáticas de estos principios para realizar predicciones sencillas sobre el funcionamiento de máquinas.

1ESO: Construccions bàsiques en dibuix tècnic

Recurs molt interessant per conèixer materials i tècniques bàsiques de dibuix tècnic. Clicant a PRESENTACIÓN i després TÉCNICAS veureu com traçar paral·leles i perpendiculars amb escaire i cartabó.
Aquest recurs va ser premiat l'any 2001 per l'IFSTIC (actual ITE) i el seu autor és Javier de Prada Pareja.

Floorplanner: Disseny online d'habitatges

Floorplanner és un excel•lent recurs online que, sense necessitat de descàrrega, ens permet crear plànols d’habitatges d’una forma fàcil i intuitiva, amb resultats espectaculars. Només s’ha de seleccionar i arrossegar, i compta amb una extensa galeria de mobles i objectes. Els diferents paràmetres com les dimensions, la posició, i els diferents colors així com la distribució es poden modificar fàcilment.



Els plànols es poden guardar, imprimir, enviar, compartir, o incorporar en una pàgina web, i un cop fet el plànol en 2D podem convertir-lo a 3D.
Funciona amb tots els navegadors, és gratuït i només cal registrar-se per sentir-nos una mica arquitectes.

Vist a tecnobloc.wordpress.es (un dels millors blocs de tecnologia que conec!)

dijous, 4 de novembre del 2010

Energia eòlica

Monogràfic d'Eroski Consumer sobre energia eòlica



Infografia del grup Eroski-Consumer sobre l'energia eòlica








Infografia de El País sobre l'energia eòlica





Edu3.cat: Les Colladetes, el parc del vent


Al costat del parc eòlic de la Collada del Perelló hi ha el parc de Colladetes. La gestió del parc és una compensació perquè la zona ha acollit els setanta-un molins de cinquanta metres d'alçada.

L'ECO-100 és l'aerogenerador més gran de Catalunya. La base del tronc és més ampla que un turisme, fa cent metres d'alçada i porta tres aspes de cinquanta metres de llarg cadascuna. Està en fase de proves al parc eòlic de la Collada del Perelló.

Però l'interès ecològic de la zona, més enllà d'aquesta anècdota, no són els mateixos molins, sinó la gestió de l'entorn del parc veí de Colladetes i el benefici directe que suposa per a la gent del poble. D'una banda, el parc té un centre d'informació obert al públic que rep més de sis mil visitants l'any, bona part dels quals són escolars que descobreixen els avantatges de l'energia eòlica respecte a altres processos més agressius. El centre també s'ocupa de donar a conèixer els productes i les empreses locals. D'alguna manera, és la torna ecològica per compensar la instal·lació dels setanta-un molins de cinquanta metres d'alçada que han canviat l'horitzó de la comarca del Baix Ebre.

La gestió de les deu hectàrees que ocupa el parc va encaminada directament a la conservació i millora de l'entorn. Per això totes les pistes són de terra i es procura combinar la vegetació autòctona del romaní i el margalló amb un sotabosc net i polit de brossa i branques seques per evitar possibles incendis forestals. Al Tossal del Jonc, el punt més alt del parc, hi ha un dipòsit amb capacitat per a 120.000 litres d'aigua, i les àligues cuabarrades que viuen a la zona són objecte d'un seguiment especial. El pastor del poble ho veu molt clar.

Els abeuradors atreuen la vida al seu voltant i beneficien tant els amfibis autòctons com el ramat de cabres i xais. Aquest any, justament, l'Associació Eòlica de Catalunya ha basat el calendari anual en el parc de Colladetes i el seu entorn natural. Volen fer públic que l'energia neta del vent és ben compatible amb la conservació de l'entorn del parc.
Edu3.cat


dimarts, 2 de novembre del 2010

Energia solar

Mapa conceptual amb enllaços a webs i infografies més específiques






Enllaç a una web molt interessant de AndaluciaInvestiga sobre l'energia solar






Video sobre la fabricació dels panells solars


Infografia sobre les centrals termodinàmiques solars de torre






Infografia: seguidors solars





Vist a edu3.cat: La torre del sol
L'espai "El medi ambient" dedica el capítol a la primera central termosolar de torre del món que ha entrat en funcionament a la rodalia de Sevilla.

Aquesta central fa servir una tecnologia que recull l'energia del Sol amb uns grans heliòstats, de cent vint metres quadrats cadascun. El projecte l'han desenvolupat els tècnics d'Abengoa Solar, després d'anys d'experimentació en una planta pilot a Almeria. Aquestes zones tenen unes condicions naturals òptimes per a la captació de l'energia solar.

L'escalfor que capten els miralls es reflecteix al capdamunt d'una torre de cent quinze metres d'alçària.
Els dies de més radiació solar i de més calor s'aconsegueix una temperatura més alta. L'escalfor s'aprofita en una caldera que conté aigua, que després es converteix en vapor.
Així es mou una turbina convencional i s'acaba generant electricitat.

Un avantatge molt important d'aquest sistema és la capacitat d'emmagatzemar el vapor, que és molt més econòmic que conservar l'electricitat. Amb el vapor dels dipòsits es pot continuar produint energia elèctrica de nit o en dies ennuvolats. Un cop usat, el gas es condensa, torna a la forma líquida i puja a la caldera de la torre per tornar a començar el procés.

La plataforma de Solúcar rep contínuament visites de tècnics i de mitjans de comunicació de tot el món. Segons Abengoa, la inversió en la PS10 ha estat de trenta-cinc milions d'euros, molt més econòmica que una central de plaques fotovoltaiques d'una potència similar. L'empresa està construint una altra central del doble de capacitat i pensa continuar invertint fins a assolir tres-cents megawatts de potència l'any 2012, suficients per abastir d'energia elèctrica la ciutat de Sevilla.

Edu3.cat